Як приготувати морозиво в домашніх условіях_1

З приходом літа всі прилавки магазинів заповнюються лише одним дійсно важливим і потрібним в цю пору року товаром — звичайно ж, це морозиво! Цей чудовий продукт люблять усі — діти і дорослі, бабусі й дідусі, буркотуни і життєрадісні люди. До речі, науково доведено, що морозиво піднімає настрій у будь-якої людини, незважаючи на те, чи купили ви в магазині звичайний стаканчик пломбіру, ​​замовили в дорогому вишуканому ресторані або взагалі приготували морозиво в домашніх умовах. У італійців взагалі вважається, що день без морозива — це день прожитий безцільно, дарма, даремно. А скільки видів цього прекрасного десерту — і просте молочне, пломбір, крем-брюле, шоколадне і горіхове, фруктове і у вигляді замороженого льоду, на паличці і в стаканчику, з печивом і вафлями, з карамельною крихтою і фруктами! Не дивно, що його люблять усі — адже навіть у дорослої людини при всьому цьому розмаїтті розбігаються очі і починають текти слинки, не кажучи вже про дитину!

Морозиво є делікатесом, яке володіє охолоджуючим ефектом, воно має живильними й енергетичними властивостями. Його «предком» вважається суміш зі снігу та льоду, змішаного з фруктовим соком — таке морозиво готували ще в стародавньому Китаї (це було більше трьох тисяч років тому). Європейський аналог сьогоднішнього морозива винайшли приблизно в 13 столітті, рецепт його був привезений знову ж з Китаю, при дворі вважалося великим делікатесом і вишуканим блюдом. Крім того, до середини 18 століття морозиво виготовляли і продавали тільки влітку, а лише в другій половині 18 століття (якщо бути точніше, в 1750 році) його стали продавати цілий рік (сталося це в Італії).

За смаком хороше домашнє морозиво повинно бути ніжне, яскраво виражене, однорідне, без видимих ​​грудочок льоду. Можна готувати його як за допомогою окремих продуктів (молоко, вершки, цукор, фрукти), так і з вже готових сумішей. Другий спосіб отримав велике поширення закордоном. Так в різних європейських країнах безперервно зростає обсяг виробництва напівфабрикатів для виготовлення морозива. Що ж у них входить? Це проста порошкова суміш, до складу якої зазвичай входять такі продукти як цукор, рослинний білок, сухе молоко, ароматизатори, консерванти. Зазвичай таку суміш досить просто розвести у воді або молоці (іноді у вершках для отримання більшої легкості) і потім поставити в морозильну камеру. Зазвичай такі суміші упаковуються в пачки від 0,1 до 1 кілограма в жерстяні банки (для більш повного збереження смаку).

Існує 2 основних види морозива — «філадельфійської» (більше калорійне, до його складу входять молоко, вершки, цукор і ароматичні добавки) і «французьке» (цей сорт відрізняється меншою калорійністю, до його складу також входять молоко, трохи менше вершків, цукор, яєчні жовтки і ароматичні добавки). Справжнє хороше морозиво повинно містити в собі не менше 20% жирності, це додасть йому ту ніжність і легкість. Ось чому хороше морозиво вийде з рецептів з вмістом великої кількості вершків.

Отже, для того, щоб отримати достатньо смачне домашнє морозиво, ми повинні запам’ятати деякі правила приготування цього десерту. Для найбільшої однорідності і підвищеної жирності потрібно використовувати згущене молоко (або сухе), якщо знадобиться — то вершки. Використовувати воду потрібно в якомога меншій кількості, або не використовувати її взагалі по можливості. Це пояснюється тим, що при замерзанні в морозильній камері вода відділяється від інших речовин і кристалізується, а потім (при вживанні морозива) дуже швидко тане, що не дає потрібного охолоджуючого ефекту. Перед тим, як заливати масу у форми, потрібно гарненько її збити, адже саме цим забезпечується м’якість і ніжність сього продукту (цей ефект досягається за допомогою утворення бульбашок з повітрям при збиванні). Для приготування морозива в домашніх умовах необхідні тільки найсвіжіші продукти, інакше й морозиво кращої якості у вас теж не вийде. Такі швидкопсувні продукти як вершки і молоко повинні бути максимально свіжими, як і фрукти, адже хороше морозиво виходить не з заморожених і сухих, а саме зі свіжих фруктів і ягід.

Отже, як зробити морозиво вдома. Давайте спробуємо приготувати з вами класичне біле морозиво (пломбір). Рецепт морозива. візьмемо жовтки (до цього їх необхідно гарненько охолодити, в зворотному випадку вони не зіб’ються). На 3 жовтки беремо пів склянки цукру (для кращої розчинності можна збити в цукрову пудру). Збиваємо міксером для того, щоб в морозиві утворилося досить багато бульбашок, потім повільно додаємо в жовтки дві склянки заздалегідь прокипяченного і остиглого молока. Продовжувати збивати близько хвилини. Потім беремо нашу суміш і ставимо на повільний вогонь в посуді з товстими стінками, варимо близько п’яти хвилин, поки не почне загусати. Можна додати трохи ванілі для аромату. Поки наша маса остигає до кімнатної температури, зіб’ємо стакан свіжих вершків до тих пір, поки вони не загустеют. Молочно-желточную масу після охолодження помістити на якийсь час в холодильник, і вже остигнула змішуємо її акуратно з вершками, щоб у нас все перемішалося в однорідну масу. Потім поміщаємо в морозильник, приблизно через годину потрібно буде знову дістати і перемішати, потім знову поставити. Так воно повинно буде охолоджуватися близько 4 годин.

Інший вид морозива — сорбет. Його готують без жовтків, молока і вершків. Для цього вам знадобляться лише вода, цукор і ягоди. Один кілограм будь-яких ягід або фруктів залити окропом і дати постояти в ньому близько 2-3 хвилин. Потім отриману масу протерти через сито і додати в отримане пюре цукор (за смаком). Розкласти по формах і поставити в морозильник. Є таке морозиво можна вже через пару годин.

Фахівці радять подавати морозиво до столу не відразу з морозилки, а попередньо діставши його з морозилки і почекати хвилин п’ять-десять так, щоб воно злегка підтануло. Саме тоді воно відкриє вам всю свою принадність і аромат! Смачного!

Прочитати повністю: Джерело


Share →